در مطالب قبلی توکامگ به کررات به نکاتی پیرامون انتخاب رنگ مناسب برای تک تک اتاقهای خانه، اعم از رنگ اتاق نشیمن، رنگ آشپزخانه، رنگ اتاق خوابها، رنگ اتاق مطالعه و کار، و رنگ اتاق پذیرایی و حتی دکوراسیون و رنگ حیاط خانه پرداختهایم. در این پست میخواهیم به همراه شما نکاتی را برای انتخاب رنگ مناسب خانه و ست کردن رنگ فضاهای مختلف خانه بخوانیم.
این که بدانیم رنگ پذیرایی و آشپرخانه را باید چگونه انتخاب کنیم، و چگونه رنگ این دو فضا را با کلیت خانه و دیگر اتاقها ست کنیم، مستلزم دانستن نکاتی در مورد روانشناسی رنگها و ترکیب رنگهای مختلف با یکدیگر است. باید بدانیم که چه رنگ هایی با هم ست میشوند و چه رنگهایی مکمل یکدیگراند. باید در مورد تاثیر رنگها بر روی افراد مختلف و فضای پیرامون آگاهی داشته باشیم. با ما همراه باشید تا رنگ مناسب خانه را بشناسیم.
انتخاب رنگ مناسب خانه در هفت گام
انتخاب رنگ مناسب برای کل خانه یکی از وقتگیرترین امور در طراحی دکوراسیون داخلی است. برای رسیدن به این هدف، هفت گام وجود دارد که اگر به درستی پیاده سازی شوند، کار شما را بسیار راحتتر میکنند و نتیجه بسیار رضایت بخشی در انتظار شما خواهد بود. این هفت گام را با هم دنبال میکنیم.
گام اول – رنگ عناصر ثابت را در خانه شناسایی کنید
قبل از اینکه انتخاب رنگ مناسب خانه را شروع کنید، باید رنگهایی را که در خانه شما ثابت هستند شناسایی کنید. رنگ عناصر ثابت، به طور خود کار، جزئی از پالت رنگ خانه شما خواهند شد. عناصر ثابت عبارتند از کابینتها، پیشخوان و اوپن، کفپوشها و کاشی دیوارها.
این گام را نادیده نگیرید زیرا مهمترین گام در انتخاب رنگ مناسب برای خانه است.
با اینکه ممکن است بیشتر عناصر ثابت خانه رنگهایی خنثی داشته باشند، با این حال رنگهای خنثی هم زیر طیفهای رنگی خودشان را دارند. برای اینکه ببینید چه رنگهایی را میتوانید با رنگ عناصر ثابت خانه خودتان ست کنید، ابتدا باید ببینید این عناصر ثابت چه زیر طیفهای رنگیای دارند.
حالا یک لیست از تمام عناصر ثابت خانه و رنگ آنها را تهیه کنید و زیرطیف هر یک را مقابلش بنویسید.
در تصویر بالا پیشخوان مشکی، کف کرم رنگ، و کابینت های سفید، زیرطیف رنگهای سرد را تشکیل دادهاند. اگر معمار و طراح خانه کارش را به درستی انجام داده باشد، باید الگوی ثابتی را در زیر طیفهای رنگ خانهتان مشاهده کنید.
بعد از اینکه زیر طیف رنگ عناصر ثابت را مشخص کردید، به دو روش میتوانید پالت رنگ مناسب خانه خودتان را مشخص کنید:
روش اول: هماهنگ
پالت رنگ مناسب خانه را هماهنگ با زیر طیف عناصر ثابت انتخاب کنید. مثلا اگر زیرطیف رنگ عناصر ثابت گرم است، میتوانید پالت رنگ خانه را با رنگهای گرم تکمیل کنید. یا اگر عناصر ثابت زیر طیفی سرد دارند، پالت رنگهای سرد را انتخاب کنید.
روش دوم: متضاد یا مکمل
پالت رنگ را متضاد با زیرطیف رنگ عناصر اصلی انتخاب کنید. برای مثال، مثلا اگر زیرطیف رنگ عناصر ثابت گرم است، میتوانید پالت رنگ خانه را با رنگهای سرد تکمیل کنید. یا اگر عناصر ثابت زیر طیفی سرد دارند، پالت رنگهای گرم را انتخاب کنید.
گام دوم: الگوی رنگ مناسب خانه را انتخاب کنید
بیشتر افراد تصور میکنند الگوی رنگ را باید از جایی الهام گرفت. برای مثال افراد ممکن است تصویری از یک خانه را در اینترنت ببینند و از الگوی رنگ آن خوششان بیاید. ولی ممکن است این الگوی رنگ در خانه آنها قابلیت پیاده سازی را نداشته باشد. پس ما به شما توصیه نمیکنیم که با الهام گرفتن از تصاویر و مناظر موجود، وقت خود را تلف کنید.
هدف ما این است که به شما کمک کنیم که بتوانید به آسانی یک الگوی رنگ مناسب برای خانه خودتان ایجاد کنید.
قدم اول در این راستا این است که از خودتان این سوالات را بپرسید: دوست دارید حال و هوای فضای خانه شما چگونه باشد؟ رنگ مورد علاقه شما چیست؟
پاسخ شما به این دو سوال راهنمای شما به الگوی رنگ مناسب خانهتان خواهد بود. حالا که میدانید رنگ و حال و هوای مورد علاقه شما چیست، میتوانید از طبیعت، طرحهای دکوراسیون داخلی و بافتها و مد الهام بگیرید.
به این چارت راهنمای رنگها توجه کنید. با توجه به این چارت میتوانید الگوی رنگ مناسب خانه خود را پیدا کنید. ولی قبل از آن بیایید با هم سه نمونه از الگویهای رنگ را مرور کنیم. این الگوها، الگوی های اصلی انتخاب رنگ در طراحی دکوراسیون داخلی هستند.
الگوی تک رنگ
این الگوی رنگ برای کسانی مناسب است که میخواهند تنها از یک رنگ برای طراحی دکوراسیون خانه استفاده کنند. این الگو همچنین برای کسانی مناسب است که زیاد اهل رنگ نیستند و از فضاهای رنگارنگ خوششان نمیآید. زیرا استفاده از تنها یک رنگ در محیط، باعث میشود رنگ حالتی خنثی پیدا کند و زیاد به چشم نیاید.
حالا به توجه به چارت انتخاب رنگ نکات زیر را در نظر بگیرید:
- اگر میخواهید رنگی را انتخاب کنید که هماهنگ با رنگ عناصر ثابت خانه باشد، باید از توجه داشته باشید که رنگ عناصر ثابت و رنگ انتخابی شما، در یک طرف چارت رنگ باشد.
- اگر میخواهید رنگی متضاد با رنگ عناصر ثابت انتخاب کنید، رنگ انتخابی شما و رنگ عناصر ثابت باید بر روی چارت رنگ، در دو طرف مخالف باشند.
الگوی آنالوگ
در الگوی آنالوگ، از سه رنگی استفاده میکنیم که بر روی چارت رنگها در کنار یک دیگر قرار گرفته اند. مثلا بنفش، بنفش آبی و قرمز کبود، یا زرد، سبز لیمویی و سبز. این الگوی انتخاب رنگ بسیار سرزنده و آرامش بخش است.
- اگر میخواهید رنگ عناصر ثابت را با الگوی رنگ مناسب خانه هماهنگ کنید، باید زیر طیف رنگی عناصر ثابت را روی چارت رنگ پیدا کنید و دو رنگ کناری آن را به عنوان رنگهای تکمیل کننده الگویتان انتخاب کنید. برای مثلا، اگر زیر طیف عناصر ثابت قرمز است، الگوی رنگ شما به این صورت خواهد بود: قرمز، قرمز نارنجی و نارنجی، یا قرمز، قرمز کبود و بنفش و یا قرمز نارنجی، قرمز و قرمز کبود.
- اگر میخواهید برای رنگ عناصر ثابت دو مکمل انتخاب کنید، باید رنگ عناصر ثابت را بر روی چارت مشخص کنید، بعد رنگ مخالف آن را پیدا کنید و دو رنگ کناری رنگ مخالف را برگزینید. برای مثال اگر رنگ عناصر ثابت قرمز باشد، الگوی رنگ به این صورت است: قرمز، سبز لیمویی و سبز آبی.
الگوی رنگ مکمل
در الگوی رنگ مکمل، از رنگهایی استفاده میکنیم که درست در جهت مخالف یکدیگر قرار دارند. برای مثال، آبی و نارنجی، بنفش و زرد، یا قرمز و سبز. این الگوی رنگ برای کسانی که به فضاهای رنگی علاقه ندارند مناسب نیست. بلکه برای افرادی بهتر است که به دنبال هیجان و انرژی هستند. زیرا این الگوی رنگ پر از تضاد است.
حالا که سه روش انتخاب الگوی رنگ مناسب خانه را یاد گرفتیم، به گام بعدی میرویم.
گام سوم: رنگهای خنثی را انتخاب کنید
رنگ های خنثی، از مهمترین اجزای پالت رنگ شما هستند. در این گام، باید یک رنگ سفید و یک رنگ خنثی غالب انتخاب کنید.
انتخاب رنگ سفید
سفیدی که انتخاب میکنید باید با زیرطیف رنگ عناصر ثابت شما همخوانی داشته باشد. پیشنهاد میکنیم که نمونههایی از انواع رنگ سفید را بردارید و با زیر طیف رنگ عناصر ثابت مقایسه کنید. رنگ های سفید همگی در مغازه سفید هستند ولی وقتی آنها را با دیگر عناصر مقایسه میکنید تازه تفاوتهای خود را نمایان میکنند.
رنگ سفیدی که در این مرحله انتخاب میکنید، رنگی است که با آن قاب پنجرهها، سقف و کابینت ها را رنگ خواهید کرد.
اگر عناصر ثابت خانه زیر طیف رنگی کرم داشته باشند، باید سفیدی انتخاب کنید که کمی به زردی بزند. مثل نباتی، کرم خیلی روشن یا شیری خیلی روشن.
انتخاب رنگ خنثی
این رنگ خنثی رنگی است که میخواهید در همه فضاهای خانه از آن استفاده کنید و فضاهای مختلف خانه را با آن به هم متصل کنید. این رنگ را برای قرنیزها، کف خانه، جزئیات دکوری ریز، درب اتاقها و دیگر موارد استفاده خواهیم کرد.
برای انتخاب رنگ خنثی دو گزینه پیش روی شما قرار دارد:
رنگ خنثی گرم:
رنگ خنثی گرم از قهوهای خیلی تیره گرفته تا سفید شیری، با رنگ هایی با توناژ گرم هماهنگ میشود. مثل قرمز، نارنجی و زرد. این ترکیب رنگ با زیرطیف رنگهای سرد مثل آبی، سبز و بنفش مکمل میشود.
رنگ خنثی سرد:
رنگ خنثی سرد از رنگ سفید خیلی روشن و سرد تا طوسی و مشکی متغیر است. این رنگها با رنگهایی با زیر طیف سرد هماهنگ میشوند؛ مثل آبی، سبز و بنفش و مکمل رنگهایی با زیرطیف گرم هستند، مثل قرمز، نارنجی و زرد.
حالا که رنگ سفید و خنثی مورد نظرتان را انتخاب کردید و الگوی رنگ خانه خود را شناختید، باید در گام بعدی، سومین رنگ الگوی رنگ مناسب خانه را انتخاب کنید.
گام چهارم: یگ رنگ پررنگ و چشمگیر را به الگوی رنگ مناسب خانه اضافه کنید
پررنگی نسبی است. ولی این رنگی که اسمش را میگذاریم “پر رنگ”، قرار است پررنگترین و چشمگیرترین رنگ خانه شما باشد. یعنی یا تیرهترین و یا جیغترین رنگ در پالت رنگ خانه شماست.
این رنگ پر رنگ سومین رنگ پالت رنگ مناسب خانه شماست و باید رنگ مورد علاقه شما باشد. زیرا نباید از آن خسته شوید یا دلتان را بزند. با توجه به رنگهایی که در گام های 1 و 2 انتخاب کردید، این رنگ یا هماهنگ با رنگ زیرطیف عناصر ثابت خانه است و یا مکمل آن.
اگر جزو افرادی هستید که در استفاده از رنگهای جیغ احساس راحتی نمیکنید، بهتر است از رنگهای خنثیای استفاده کنید که با همه رنگها هماهنگی دارند.
گام پنجم: برای رنگ جیغ پالت رنگ خود، یک دوست انتخاب کنید
حالا باید به سراغ چهارمین رنگ پالت خانه برویم. این رنگ دوست رنگ جیغ خانه شماست. به دو روش میتوان این رنگ را انتخاب کرد.
روش اول:
میتوانید این رنگ را هماهنگ با رنگ جیغ اصلی انتخاب کنید. یعنی کمی کمرنگتر از رنگ جیغ خانه.
روش دوم:
رنگ جیغ خود را روی چارت رنگ پیدا کنید و رنگی را به عنوان دوست آن مشخص کنید که یک رنگ با آن فاصله دارد. مثلا اگر رنگ جیغ شما قرمز است، رنگ دوست آن بنفش یا زرد خواهد بود.
گام ششم: یک رنگ شاخص انتخاب کنید
تا به اینجا ما چهار رنگ را انتخاب کردیم: رنگ سفید، رنگ خنثی، رنگ جیغ یا پررنگ و دوست آن. حالا باید برای رنگ پنجم، یک رنگ شاخص مشخص کنیم. از این رنگ برای دکوراسیون داخل خانه استفاده میکنیم. این رنگ بیش از دیگر رنگها در داخل خانه استفاده خواهد شد. میتوانید یا به روشهای زیر این رنگ را مشخص کنید، و یا رنگی خنثی انتخاب کنید که در تضاد با رنگ خنثیای باشد که در گام چهارم انتخاب کردید.
روش اول:
اگر از الگوی تک رنگ استفاده میکنید میتوانید میتوانید این رنگ را هماهنگ با رنگ جیغ اصلی انتخاب کنید. یعنی کمی کمرنگتر یا پررنگتر از رنگ جیغ اصلی.
روش دوم:
اگر از الگوی رنگ آنالوگ استفاده میکنید، دو روش پیش رو دارید: الف) رنگی کمرنگتر از دوست رنگ جیغ را انتخاب کنید. مثلا اگر رنگ جیغ شما بنفش و رنگ دوست شما آبی باشد، باید از آبی کمرنگ استفاده کنید. ب) از رنگی استفاده کنید که یک رنگ با رنگ دوست شما فاصله دارد. مثلا اگر رنگ جیغ شما بنفش و رنگ دوست شما آبی باشد، باید رنگ سبز را برای رنگ چهارم پالت رنگ خود انتخاب کنید.
روش سوم:
اگر از الگوی رنگ مکمل استفاده میکنید، رنگ شاخص شما باید رنگی متضاد با رنگ جیغ یا دوست آن باشد. یعنی اگر برای مثال رنگ جیغ شما آبی است و دوست آن سبز است، رنگ شاخص شما باید یا نارنجی باشد و یا قرمز.
گام هفتم: پالت رنگ خود را توسعه دهید
با دنبال کردن گامهای قبلی باید تا اینجای کار 5 رنگ داشته باشیم؛ رنگهای سفید، خنثی، جیغ، دوست جیغ و شاخص. قانون رنگها هم میگوید که برای طراحی دکوراسیون داخلی نباید بیش از 5 رنگ در پالت رنگ مناسب خانه داشته باشیم.
ولی این به این معنا نیست که شما فقط باید از پنج رنگ استفاده کنید. با توجه به نکات زیر میتوانید پالت رنگ مناسب خانه خود را توسعه دهید:
- از توناژهای تیره و روشن رنگهایی استفاده کنید که انتخاب کردهاید.
- از رنگهای خنثیای استفاده کنید که با زیر طیف رنگ خنثی اصلی شما مطابقت دارد.
چه رنگی را در کجای خانه استفاده کنیم؟
حالا وقت آن رسیده که بدانیم از کدام رنگ در کجای خانه استفاده کنیم؟
رنگ سفید
دیوارها، گچبریها، قابها، تزیینات اضافی، سقف. همه این عناصر و یا عناصری که میخواهید به رنگ سفید در آورید را، با یک نوع رنگ سفید رنگآمیزی کنید. همیشه مقداری از این رنگ را نیز در جایی نگهداری کنید تا در تعمیرات از آن استفاده کنید.
رنگ خنثی
این رنگ تمام فضاهای خانه را به هم متصل میکند. قرنیزها، دربها، تزیینات سقف، دکوریهای کوچک، مبلمان و لوازم چوبی باید به رنگ خنثی اصلی شما در بیایند تا هارمونی در کل فضای خانه حفظ شود.
رنگ جیغ یا پر رنگ
از این رنگ برای ایجاد عناصری استفاده کنید که میخواهید توجه ها به آن جلب شود. ازاین رنگ بیشتر در فضاهای مجزا و بستهتر استفاده کنید. مثل اتاق خوابها و اتاق غذاخوری و یا اتاق مطالعه. بسته به گرم یا سرد بودن این رنگ، تاثیر آن را در هر فضا پیش بینی کنید.
رنگ دوست
از این رنگ میتوانید در هر اتاقی، چه باز و چه بسته استفاده کنید. بهتر است برای تعادل بخشیدن به رنگها، آن را در جاهایی استفاده کنید که رنگ جیغ شما هم حضور دارد.
رنگ شاخص
از این رنگ میتوانید به صورت آزادانه و فراوان در فضاهای خانه استفاده کنید. تابلوها، دیوارهای شاخص، رو میزیها و انواع دکوریهای خانه را میتوانید به این رنگ در بیاورید. همچنین میتوانید قسمتی از سقف را نیز با رنگ شاخص تززین کنید. ولی به نکات زیر نیز توجه کنید:
– اگر الگوی رنگ شما، متشکل از رنگهای مکمل است، باید به دقت از رنگ شاخص آن استفاده شود. بهتر است از رنگهای مکمل رنگ شاخص هم در کنار آن استفاده کنید.
– اگر الگوی رنگ مناسب خانه شما الگویی تک رنگ یا آنالوگ است، میتوانید آزادانه از رنگ شاخص در همه جای خانه استفاده کنید.
– اگر رنگ شاخص شما رنگی خنثی است، باید در کنار رنگ خنثی اصلی از آن استفاده کنید تا تضاد به چشم بیاید.
رنگ های دیگر
از رنگهای دیگر که برای توسعه پالت رنگ خود استفاده کردهاید، میتوایند آزادانه در هر جای خانه استفاده کنید.
تمام نکاتی که برای شما فراهم کردیم، میتوانند شما را در انتخاب رنگ مناسب خانه یاری کنند و تا حد زیادی راه پیش روی شما را در این امر روشن سازند.
به نظر شما چه نکات دیگری را باید در هنگام انتخاب رنگ مناسب خانه در نظر گرفت؟
از اینکه مطلب ما را تا انتها مطالعه کردید، سپاسگزاریم. منتظر شنیدن نظرات شما عزیزان توکامگی هستیم.
بر گرفته از: www.schoolofdecorating.com
به این مطلب امتیاز بدهید: [ratings]
ارسال پاسخ