صندلی اداری بخشی از تجهیزات مهم دفتری و پرسنلی است که با رشد تکنولوژی در حال پیشرفت است. به همین دلیل قصد داریم در این مطلب از توکامگ ویژگی های صندلی اداری ارگونومیک را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
از گذشته تا امروز بشر در پی رسیدن به رفاه و آرامش بوده است و این موضوع در هر بخش از زندگی انسان قابل مشاهده است؛ چه این آرامش در خانه باشد، که منجر به ساخته شدن منازل مدرن و استفاده از لوازم جدید میشود و چه در محیط کار باشد که رشد هر روزه تکنولوژی ما را به این رفاه نزدیکتر میکند.
هر زمان که شما تصمیم میگیرید فعالیتی را انجام دهید، به سراغ ابزار و لوازم مخصوص آن کار رفته و از آنها کمک میگیرید و هر چه لوازم مورد نظر اصولیتر و کاربردیتر باشند، راندمان کار نیز به مراتب افزایش خواهد یافت. در یک محیط اداری نیز همین موضوع صادق است. مجموعه مدیریت برای به ثمر نشستن یک پروژه افراد خبره را به استخدام خود در میآورد و برای آن که افراد بالاترین کارایی خود را برای مجموعه بکار ببندند، تمام شرایط را برای آنها محیا میسازند. یکی از این شرایط ایجاد رفاه کارمندان در محیط اداری است. اگر از بین بحثهای رفاهی، فکری و ذهنی عبور کنیم، موضوع رفاه جسمی مطرح خواهد شد.
شخصی را در نظر بگیرید که مدت ۸ ساعت در یک اتاق قرار دارد و به فعالیتهای ذهنی خاصی مشغول است. این شخص برای اینکه با فراغ بال به امور خود رسیدگی کند، نباید احساس خستگی یا گرفتگی داشته باشد و مهمترین وسیله میز و صندلی وی است که مانع بروز مشکلات برای او شود.
موضوع ما صندلی راحت و در اصطلاح فنی صندلی ارگونومیک است که به ویژگی های آن پرداختهایم.
دلیل اهمیت این عنوان همین جا روشن میشود که جمع کثیری از افراد جامعه را کارمندان، کارشناسان و حتی دانشجویانی تشکیل میدهند که روزانه و در مدت زمان زیادی پشت میز خود مشغول به کار هستند. حفظ سلامتی این افراد به حفظ بهداشت عمومی جامعه و جلوگیری از مشکلات متعدد بعدی پزشکی در آینده و در ادامه آن هزینههای سنگین پزشکی برای فرد و جامعه میشود. برای مثال آسیبهای زیر، گوشهای از مشکلات افرادی است که از صندلی و لوازم اداری غیر استاندارد استفاده می کنند:
ترومای عضلانی، آسیبهای اسکلت ساختاری، اختلالات حرکتی و بسیاری از این دست مشکلات.
ارگونومی علمی شاخص در زمینههای ساختاری است که به وسیله زیرساختهای بنیادین پژوهشی ابزار و لوازم را بهینهسازی میکند. به کمک این تعاریف و همین طور مطرح کردن مشکلات در بحث رفاهی – اداری، نوشتار خود را که به بررسی ویژگیهای صندلی اداری ارگونومیک، که یکی از مهمترین وسایل مورد نیاز و ضروری اتاق کار و محیط اداری است، میپردازد، آغاز میکنیم.
یک صندلی اداری استاندارد چه ویژگیهایی دارد و ارگونومیک بودن چه تغییراتی را در این استاندارد به وجود میآورد؟
استاندارد بودن یک محصول یعنی رعایت حداقل نکات برای استفاده عموم؛ اما وقتی از ارگونومیک بودن صحبت میکنیم، یعنی با اصول و علم همه شرایط را برای بهترین بودن آن محصول فراهم ساختهایم. در مورد صندلی اداری نیز روال به همین منوال است. صندلی استاندارد حداقل نکات ایمنی و رفاهی را رعایت میکند، اما صندلی ارگونومیک تمامی شرایط برای رفاه و آسایش را براساس پژوهش و علم برای مصرف کننده پیادهسازی کرده است.
اما ویژگی های صندلی اداری ارگونومیک چیست؟
رعایت نکاتی که در ادامه به آنها میپردازیم در پدید آمدن یک صندلی ارگونومیک نقش حیاتی دارند. بررسی نکات زیر به ما نشان خواهند داد که کدام یک از قسمتهای صندلی نقش مهمی در ارگونومیک و استاندارد بودن آن بازی میکند. قسمتهایی چون پشتی بلند و قوس دار برای ناحیه کمر، عمق و اندازه کفی یا نشیمن، دستههایی که محل قرارگیری دستها هستند و نحوه قرارگیری پاها با توجه به ارتفاع صندلی.
نشیمنگاه صندلی ارگونومیک
این بخش با توجه به مدل صندلی در دو حالت نرم و سفت طبقهبندی میشود. معمولا برای صندلیهای اداری که مدت زمان طولانی از آنها استفاده میشود، نشیمن سخت استفاده میکنند تا بدن را دچار آسیب نکند. علت آن هم به خاطر عدم تحرک بخش پایین تنه است که در نتیجه میزان حرکت عضلات کمتر میشود و اگر محل نشیمن نرم باشد باعث ضعیف شدن عضلههای لگن میگردد. از نظر اندازه استاندارد ۱۵ الی ۱۹ سانت به عنوان عمق نشیمن در نظر گرفته میشود.
ارتفاع صندلی ارگونومیگ
با توجه به این که صندلیهای امروزی همگی به دستههای تنظیم ارتفاع مجهز هستند، نیازی به تعیین اندازه استاندارد نیست؛ تنها کافی است موارد راحتی پا رعایت بشود. به طوری که کف پاها روی زمین قرار بگیرد و زانو ها در زاویه نود درجه داشته باشند (پاها بر زمین عمود باشند). بهتر است از یک زیر پایی برای میز اداری خود استفاده کنید تا جریان گردش خون در بدن شما به سهولت صورت گیرد.
پشتی صندلی ارگونومیک
این قسمت در برگیرنده کمر و قسمت بالا تنه فرد است و نقش مهمی در سلامتی ستون فقرات شخص ایفا میکند. میزان حرکت پشتی با توجه به حالت نشستن شما بین ۱۰ الی ۳۰ درجه در نوسان است و این مقدار مناسب جهت تحرک روزانه شماست. همچنین وجود قسمت برآمدگی پایین صندلی برای پر کردن گودی کمر از نکات ارگونومیک بودن صندلی اداری است. از دیگر موارد قابلیت تنظیم، حرکت به طرفین برای بعضی از این مدلها تعبیه شده که البته بیشتر جنبه تبلیغاتی برای محصول دارد.
دستههای صندلی ارگونومیک
این قسمت کاملا مهم و پر فایده است. قابل تنظیم بودن این ناحیه از صندلی کمک شایانی به از بین بردن خستگی شخص میشود . در طولانی مدت از آسیبهای وارده به مچها، ساعد و افتادگی شانه فرد جلوگیری میکند و هم چنین امکان فعالیت فرد را بهینه میسازد.

پایههای صندلی ارگونومیک
به جرات میتوان گفت تمامی صندلیهای ارگونومیک اداری دارای پایههای متحرک هستند. بکارگیری از چرخهای روان برای این صندلیها کاملا قابل پیشبینی و مورد انتظار است؛ چرا که کمتر کسی را میبینید که پشت میز خود میخکوب شده و بی حرکت کار خود را انجام دهد! پایهها همواره قابل تنظیم بوده و کار تنظیم ارتفاع صندلی را به عهده دارند.
مواد تشکیل دهنده نشیمن و پشتی صندلی
از ویژگیهای صندلی اداری ارگونومیک به مواد بکار رفته در قسمتهای مختلف میتوان اشاره کرد. مواد مصرفی برای قسمت نشیمن و پشتی صندلی بسیار مهم هستند. معمولا در تولید این صندلیها از مواد طبیعی مانند چرم و الیاف استفاده میکنند. پارچههای ضد حساسیت و الکتریسیته برای نشیمن مورد استفاده قرار میگیرند، پشتی و نشیمن صندلیها به صورتی آماده میشوند که ضد رطوبت یا با قابلیت تنفس باشند. نگاه تولید کنندههای جدید به سمت استفاده از پشتیهای توری و ارتجاعی است تا فرد، حالت نشستن خود را با ساختار بدنی منحصر به فرد خویش مطابق سازد.
مواد تشکیل دهنده دستهها در صندلی ارگونومیک
این بخشها از آلیاژهای مقاوم و سخت تهیه میشوند و روی دستهها با چرم طبیعی و یا پلاستیکهای مرغوب و نرم پوشانده میشوند.
از دیگر ویژگی های صندلی اداری ارگونومیک نیز میتوان به چرخش به دور خود و هم چنین امکان تنظیم پشت گردنی برای قرار گیری صحیح گردن در راستای بدن نام برد. در انتها زیبایی صندلیها، رنگ بندی، و امکانات جانبی غیر ضروری برای انتخاب یک صندلی مطرح میشود که همگی این موارد به سلیقه مشتری و هم چنین بودجه در نظر گرفته شده برای خرید صندلی ارگونومیک بستگی دارد.
توجه کنید که ویژگیهای گفته شده در این مطلب تنها برای صندلیهای ارگونومیک محیط اداری نبوده و صندلی که برای اتاق کار خود نیز انتخاب میکنید بایستی این ویژگیها را داشته باشد. همچنین این نکته را نیز در نظر داشته باشید که داشتن صندلی ارگونومیک تنها یکی از ضروریات هر محیط کاری بوده و برای داشتن بیشترین راندمان کاری، بایستی به استاندارد چیدمان محیط اداری و همچنین رنگ مناسب اتاق کار توجه ویژهای داشت.
نظر شما در مورد صندلیهای ارگونومیک در محیط کار و تاثیر آنها در راندمان کاری افراد چیست؟
برگرفته از: igergonomics
به این مطلب امتیاز بدهید: [ratings]
سلام. از سایت زیبای شما دیدن کردم . سایت بسیار خوبی دارین.