مبلمان شهری چیست ؟ سوالی که شاید تا به حال با شنیدن نام این نوع مبلمان به ذهن بسیاری از ما خطور کرده اما پاسخی برای آن نیافتهایم. در این مطلب از توکامگ به این سوال پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید.
برای پاسخ به این سوال که مبلمان شهری چیست یک جواب مختصر میدهیم:
مبلمان خیابانی یا شهری، یک اصطلاح عمومی است که در انگلستان، استرالیا و کانادا استفاده شده و برای اجناس و قطعات نصب شده در کنار خیابانها و جادهها برای اهداف مختلف تعریف میشود.
آیا تا به حال نام مبلمان شهری به گوشتان خورده است؟ با شنیدن این عبارت چه تصوری از این کلمه در ذهنتان نقش میبندد؟ آیا میدانستید مخازن زباله هم جزء مبلمان شهری محسوب میشوند؟! مبلمان شهری چه ابزار یا لوازمی را شامل میشود؟ در این مقاله به همه این سوالات پاسخ خواهیم داد.
احتمالاً زمانی را در ایستگاههای اتوبوس گذراندهاید تا وسیله حمل و نقل به ایستگاه وارد شود، و یا در حالی که برای ورزش در محیط باز به فعالیت میپرداختید پس از مدتی روی نیمکتهای پیاده رو، پارکها و یا فضای سبز شهری به استراحت پرداختهاید. اولین و ابتداییترین تعاریف از مبلمان شهری همین مثالهایی هستند که برای شما شرح داده شد. اما در حقیقت گستردگی این ابزار و لوازم به قدری زیاد است که بعضی از آنها تعجب برانگیز هستند!
ما برای رسیدن به سوال مبلمان شهری چیست، ابتدا لوازم و وسایلی که در محیط شهری با نام مبلمان شهری شناخته میشوند را نام میبریم و سپس مواردی را به عنوان نمونه مورد بررسی قرار میدهیم.
ابزار و لوازمی مانند نیمکتهای پارکها و پیادهروها، ابزار و لوازم ورزشی در پارکها و فضای سبز شهری، موانع ترافیکی، ستونهای پلها، صندوقهای پستی، کیوسکهای تلفن، چراغهای روشنایی خیابانی، چراغهای راهنمایی، علائم و تابلوهای راهنمایی و رانندگی، ایستگاههای اتوبوس و تاکسیها، توالتهای عمومی، چشمهها، آب نماها، یادبودها، مجسمههای عمومی و مخازن زباله، جزء مبلمان شهری محسوب میشوند. وجود چنین وسایلی در جای مخصوص خود شرایط و دلایل خاص خود را دارد؛ این شرایط شامل نیاز به وجود آن وسیله، زیبایی شناسی محیطی، هویت بصری، کاربری و عملکرد و تحرک افراد جامعه، و ایمنی است که هر یک نقش اساسی در وجود یا عدم وجود مبلمان مذکور را بازی میکنند. احتمالا برایتان جالب شد که چگونه چنین لوازمی را در دسته مبلمان شهری قرار دادهاند!
اکنون تعاریفی از عنوانهای نام برده شده را برای شما مطرح میکنیم و پس از آن مواردی را بررسی خواهیم کرد.
مبلها و صندلیهای موجود در پارکها و معابر
جهت رفاه حال شهروندان و برای بهرهمندی از امکانات شهری، شهرداریها با همکاری موسسات خصوصی اقدام به ساخت و تجهیز این وسایل میکنند. این نوع مبلمان معمولا برای حفظ دوام و عمر بالا و از طرفی برای صرفه جویی در هزینهها، از فلزهای مستحکم و یکپارچه ساخته میشوند. هر چند بنا به موقعیت هر محل، مواد سازنده آنها ترکیبی از چوب و فلز و یا چوب به تنهایی نیز است.
ابزار و لوازم ورزشی در پارک ها و فضای سبز شهری
این مبلمان جهت استفاده ورزشی شهروندان با رویکرد افزایش نرخ ورزش همگانی در جامعه و برای استفاده عموم نصب میگردند. مسیرهای پیادهروی و پارکها از جمله مکانهای تجهیز این لوازم هستند. این لوازم بر اساس اصول مهندسی ارگونومیک به منظور جلوگیری از آسیبهای بدنی طراحی و ساخته میشوند. روش استفاده از این نوع وسایل نیز به کمک یک تگ فلزی روی بدنه آنها، مشخص میشود.
موانع ترافیکی
از جمله موارد عجیبی است که از آن به عنوان مبلمان شهری یاد میشود. از میلههای سر برآورده از پیادهروها که موانعی برای تردد خودروها و موتورسیکلتها است، تا نردههای موجود در ورودی پارکینگهای عمومی. جالب است اضافه کنیم که پلهای عابر پیاده جز مبلمان شهری محسوب نمیشوند، اما ستونهای آنها در این لیست قرار دارند! جالبتر این که علت این موضوع در جایی بیان نشده است!
چراغهای روشنایی
چراغهای روشنایی موجود در کوچهها و خیابانهای محل زندگیتان را بارها دیدهاید، اما به جرات میتوانیم اذعان کنیم از نظر کسی عبور نکرده که این چراغها را به عنوان بخشی از مبلمان شهری تلقی میکنند! با این حال دکلهای برق و باکسهای تقسیم برق فشار قوی و شهری جز مبلمان شهری نیستند، اما چراغهای راهنمایی سر چهار راهها و یا چراغهای هشدار دهنده بزرگراهها و تابلوهای رهنمایی و رانندگی چراغ دار و بدون چراغ جز لیست مبلمان شهری ما قرار دارند. استندهای راهنمایی و رانندگی که مأمورین هنگام ایست و بازرسیها در خیابانها قرار میدهند نیز جزء مبلمان شهری محسوب نمیشوند.
صندوقهای پستی
صندوقهای پستی موجود در خیابانها که امروزه به دلیل رشد چشمگیر تکنولوژی کمتر آنها را مشاهده میکنیم، یکی دیگر از مواردی است که در لیست مبلمان شهری قرار میگیرد. از موارد این چنینی به کیوسکهای تلفن موجود در شهرها نیز میتوان اشاره کرد. لوازم پر هزینهای که با روی کار آمدن گوشیهای تلفن همراه دیگر جایی در شهر ندارند. البته در بعضی از شهرهای دنیا همچنان از این کیوسکها برای ایجاد حس نوستالژی و بازگشت به گذشته استفاده میکنند.
از میان لیستی که ذکر شد ایستگاههای اتوبوس و تاکسیهای درون شهر، نزدیک به معنی مبلمان است و از این رو نامیدن این سازهها به عنوان مبلمان شهری دور از انتظار نیست. در ابتدا این ایستگاهها از ظواهری ساده و بدون تجهیزات برخوردار بودند، اما با گذر زمان و رفته رفته به امکانات آنها افزوده شد و امروز در محل استقرار مسافران در ایستگاه از صندلیهای ارگونومیک، دستگاههای تهویه هوا، سرد کنندهها و گرم کنندهها و همچنین دربهای هوشمند استفاده میشود. در بعضی از ایستگاهها اینترنت پرسرعت نیز ارائه میشود.
سرویسهای بهداشتی و آبخوریها به عنوان مبلمان شهری
سرویسهای بهداشتی و آبخوریها جز مواردی هستند که باید به دیده تعجب از آنها به عنوان مبلمان شهری نام برد! این لوازم بیشتر در محلهای عمومی، پارکها و پیادهروهای سلامتی قرار گرفتهاند و جهت رفاه عمومی جامعه زیر نظر شهرداریها قرار دارند. سطلهای زباله و مخازن مربوطه نیز جز دسته فوق قرار میگیرند. بله درست است سطلهای زباله شهری مبلمان شهری محسوب میشوند!!
چشمهها، آب نماها، یادبودها، مجسمهها و نمادهای عمومی
آخرین بخش از لوازم مبلمان شهری را این موارد زیر تشکیل می دهند. هر یک از این وسایل در زیباسازی شهری نقش بسزایی بر عهده دارند و براساس ویژگیهای هر منطقه، طراحی و تعبیه میشوند. این ساختارها در زمره مبلمان شهری قرار داشته و جز اموال شهری به حساب میآیند.
با معرفی و بررسی مبلمان شهری، بسیاری از ابزار و لوازمی که تاکنون تصوری از آنها نبود که مبلمان نامیده شوند، چه برسد از نوع شهریاش، آشنا شدیم. اکنون این سوال پیش میآید که چه لوازمی ممکن است در شهر وجود داشته باشند که جز لیست مبلمان شهری قرار گیرند؟ آیا شما چیزی به ذهنتان میرسد که ما فراموش کرده باشیم؟
نکته قابل توجه این است که تمامی موارد ذکر شده تحت مالکیت شهرداریها قرار دارند و هر یک از ابزار و لوازمی که زیر نظر مجموعه شهرداریها نباشند مجوز ثبت در این لیست را بدست نخواهند آورد.
به این مطلب امتیاز بدهید: [ratings]
ارسال پاسخ